Notenboom planten en snoeien

De voordelen van een notenboom planten

Een notenboom in uw eigen tuin heeft veel voordelen. De belangrijkste reden om een notenboom te planten  is natuurlijk om smakelijke noten te kunnen oogsten. Bovendien zijn noten zeer gezond! En wist u dat deze boom ook goed is tegen muggen en vliegen? De dieren houden niet van de geur die de bladeren verspreiden. Mensen merken deze geur nauwelijks op. Door een notenboom te planten, kunt u dus heerlijk in uw tuin zitten zonder last te hebben van insecten.

Notenboom snoeien

 

Wil je een notenboom snoeien? Lees ‘hoe‘ en ‘wanneer‘ je een okker- of walnotenboom snoeit aan de hand van een stappenplan. Daarnaast krijg je antwoord op veelgestelde vragen als: hoe moet je een notenboom inkorten? Kan je een notenboom drastisch snoeien? En, hoe vaak mag je een notenboom snoeien? Lees verder voor alle informatie!

De notenboom, ook wel bekend onder de namen: ‘Juglans regia’ of ‘Juglans nigra’, kan een hoogte van wel 20 meter bereiken! Als zo’n boom in de buurt van je huis of schuur staat is een jaarlijkse snoeibeurt geen overbodige luxe.

Een notenboom kun je gefaseerd over meerdere jaren snoeien. Een drastische snoei wordt afgeraden omdat de herstelperiode lang duurt en open wondjes bloeden. Dit verhoogt de kans op schimmels en infecties. Als je notenboom belast is met zo’n ziekte, kan ie binnen 3 tot 5 jaar doodgaan.

Het snoeiproces brengt ook de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee. Daarom adviseren wij om een boomverzorger  schakelen. Betreft het een kleine notenboom? 

Hoe notenboom snoeien

Hoe snoei je een notenboom? Pak schoon- en scherp snoeigereedschap en doorloop de volgende stappen:

  1. Dode en bevroren twijgjes in maart bijsnoeien (laat aan het uiteinde een stukje dood hout over)
  2. Grotere takken vlak terugsnoeien tot de oorspronkelijke tak (juni t/m augustus)
  3. De notenboom niet drastisch snoeien en houd een stukje over voor nieuwe groei

Tip: een notenboom niet drastisch snoeien omdat ze niet goed herstellen. Daarom adviseren wij om een Boomverzorger in te schakelen. Zo minimaliseer je de risico’s op schimmels en bacteriën die je boom ziek kunnen maken.

Wanneer notenboom snoeien

Wanneer snoei je een notenboom? Een notenboom kun je het beste van juni t/m augustus snoeien. Als je een notenboom in de winter snoeit zullen de wonden blijven bloeden en kan het gaan infecteren. Let dus op: de boom enkel snoeien wanneer het vol bladgroen staat. Verder behoort een lichte snoei in maart ook tot de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je het bloeden van een notenboom stoppen?
Om het bloeden te stoppen, kun je de notenboom het beste met houtas insmeren.

Hoe moet je een notenboom stekken?
Vermeerdering van een notenboom gebeurt door de noten te zaaien. Het kan zeker 10 tot 15 jaar duren voordat de notenboom vruchten gaat produceren.

 

Hoe moet je een notenboom verzorgen?
Een notenboom gedijt het beste in gedraineerde, kalkrijke en vruchtbare bodem. De bodem mag niet zuur zijn en moet bovendien rijk zijn aan sporenelementen, magnesium en fosfaat. Een juglans nigra, of zwarte noot, gedijt beter in een droge ondergrond en de standaard walnoot vind een vochtige ondergrond prettig. Zorg dat beiden soorten genoeg plantafstand krijgen en dat het wortelgestel geen belemmering ondervind wat betreft de bodemdiepte.

 

offerte aanvragen

Notenbomen zijn prachtige bomen: ze kunnen vrij groot én heel oud worden en krijgen dan ook na verloop van tijd een mooie karakteristieke vorm. Wil je een notenboom planten in de tuin? Dan hoort daar ook het jaarlijkse snoeien bij.vraag vrijblijvend een offerte aan