Bloeiende haagplanten zien er ieder seizoen weer wat anders uit, wat uw tuin tot een levendig geheel maakt.

Haagplanten zien er mooier uit

Misschien wel de meest voor de hand liggende reden om voor haagplanten te kiezen in plaats van een betegelde tuin is simpelweg dat haagplanten er mooier uitzien. Een tuin met tegels is weliswaar strak en modern, maar ook wat aan de saaie kant. Bloeiende haagplanten zien er ieder seizoen weer wat anders uit, wat uw tuin tot een levendig geheel maakt. Een wintergroene haag met een onopvallende bloei heeft het hele jaar ongeveer hetzelfde uiterlijk, maar zelfs daar zit leven en beweging in. Die groeit en reageert soms ook op de weersomstandigheden.

Een haag in de tuin laat het hele huis er beter uitzien. Het is dus ook een goede oplossing om huizen in een nieuwbouwwijk aantrekkelijk te maken voor de verkoop. Een muur metselen of een schutting plaatsen lijkt misschien een snelle, makkelijke en voordelige oplossing, maar met een aantal snelgroeiende haagplanten kunt u eveneens op snel resultaat rekenen dat nog mooier oogt ook. De liguster is daar een populaire haagplantensoort voor. Speelt geld geen rol? Dan heeft u met een kant en klare haag zelfs direct een prachtige tuinafscheiding staan.

Haagplanten bieden flexibiliteit

Een muur of schutting ziet er na een tijdje nog precies zo uit als wanneer u hem hebt neergezet. Dat is bij een haag niet het geval. Zelfs heel langzaam groeiende haagplanten, zoals de taxus en de buxus, groeien ieder jaar weer door. Haagplanten bieden hiermee een flexibiliteit die andere soorten erfafscheidingen niet kunnen leveren. Wordt uw haag te hoog of te breed? Dan kunt u hem wat lager of smaller snoeien. Daarbij moet u natuurlijk wel letten op de verzorgingsinstructies van de haagplanten die u heeft staan, maar dan nog zijn haagplanten flexibeler dan een schutting of muur.

Die flexibiliteit ziet u ook terug in de keuze die u heeft. Gemetselde muren zijn alleen recht. Bij schuttingen kunt u soms nog kiezen voor een mooi patroon in het hout, maar de keuzevrijheid die u bij haagplanten heeft is ongeëvenaard. Coniferen zijn populair, omdat een coniferenhaag uiterst strak te snoeien is, maar er zijn ook genoeg haagplanten met een wat wilder, natuurlijker voorkomen. Zelfs onder de wintergroene haagplanten: de laurierhaag en de Japanse broodboom zien er bijvoorbeeld vrolijk en informeel uit. En natuurlijk kunt u ook bloeiende haagplanten inzetten, zoals de vlinderstruik, de heesterganzerik of de spierstruik, voor bloemenpracht in de zomer!

Haagplanten zijn goed voor de natuur

Het lijkt misschien alsof u alleen uzelf een plezier doet met een haag in de tuin, maar eigenlijk zijn haagplanten ook heel goed voor de natuur. Een bloeiende haag levert tijdens het bloeiseizoen bijvoorbeeld niet alleen een kleurrijk uitzicht op; vlinders en bijen zullen zich ook nog graag voeden met het nectar in de bloemen. Bijen hebben het immers al zo moeilijk en vlinders zorgen voor nog meer kleur in de tuin. Veel bloeiende struiken krijgen na de bloei bessen waar vogels graag van eten. U kunt de dieren in uw buurt dus echt van dienst zijn met een haag.

Daar heeft u trouwens niet per se bloeiende haagplanten voor nodig. Doornige haagplanten als de berberis, de meidoorn, de sleedoorn of de vuurdoorn zijn populaire plekken voor vogelnesten. Roofdieren zullen zich namelijk niet snel door een tak met stevige stekels heen proberen te wurmen. Ook in planten met een relatief dichte vertakking, zoals een beukenhaag, bouwen vogels graag hun nesten. Voor u hebben deze haagplanten natuurlijk ook veel nut. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt als inbraakwerende haag of privacyhaag.

Uw tuin valt op met haagplanten

Zeker als een wijk net gebouwd is, kan het geheel er erg eentonig uitzien. Iedere tuin heeft dezelfde muur of schutting en dezelfde tegels. Met haagplanten in de tuin kunt u ervoor zorgen dat uw tuin zich onderscheidt. Een tuin waarvan de grens afgebakend wordt door een haag met mooie bladeren of opvallende bloesems en vruchten zal eerder in het oog springen dan een minder natuurlijke afscheiding.

Dat is ook een belangrijke reden waarom sommige mensen eerder voor een bladverliezende haag kiezen dan een wintergroene. Dat planten in het najaar hun bladeren verliezen lijkt misschien een nadeel, maar daar gaat vaak een uitbundige bloei of een fantastische herfstkleur aan vooraf. Daarmee blijft een bladverliezende haag uw aandacht trekken. Vaak passen dit soort haagplanten in een iets landelijker of traditioneler tuinontwerp, maar soorten als de liguster, de beuk en de meidoorn laten zich ook goed in een strakkere, modernere vorm snoeien.

Overtuigd?